Palermo er larm, liv og Orienten
Vidunderligt smukt ved en bred bugt og med Conca d'Oro, Den gyldne Dal, i baggrunden ligger Palermo, Siciliens hovedstad og største by. Hvis man ankommer med færgen fra Napoli, får man den dejligste indsejling i Palermos havn. Her møder man det rigtige Orienten, og hvis Napoli virker støjende, skal man opleve Palermo. For en dansker er larmen afsindig, og i de smalle gader øst for Via Roma høres konstant dyttende bilhorn, sælgernes råb og tiggerbørnenes jeremiader, og alting minder mest om en orientalsk bazar. Trafikken er kaotisk, alt dufter af fremmede krydderier, og fra de åbne boder serveres varme komaver, farvestrålende fisk, helstegte pattegrise og fritterede blæksprutter, der tilberedes på åben gade.
I forhold til sin størrelse er Palermo ikke proppet med seværdigheder, og byen er derfor i mange år blevet overset af turisterne. Desuden faldt de allieredes bomber tæt under 2. Verdenskrig, og mange af de smadrede bygninger står stadig som monumenter over krigens ødelæggelser.
Orientalske drømmerier
I modsætning til andre sicilianske byer – og i modsætning til, hvad rejseguiderne tror – har Palermo aldrig haft noget at gøre med grækerne. Palermo grundlagdes af fønikerne, men blev efter romertiden og folkevandringerne i 831 erobret af araberne, der fyldte byen med orientalske ornamenteringer udsprunget af fantasier og drømmerier. I 1063 blev Palermo befriet af normannerne, og herefter fulgte en ny blomstringstid med en normannisk-arabisk blandingsarkitektur. Senere kom spanierne og franskmændene, som efter tur opførte barokpaladser og kirker – så der er bestemt noget at se i Palermo.
Palermos centrum
Palermo er nem at finde rundt i, når man først kender den gamle bydels to hovedgader, Via Maqueda og Corso Vittorio Emanuele. Alt, hvad du skal se i Palermo, ligger omkring disse gader. Der, hvor de krydser, ligger den lille, yndige barokplads Quattro Canti (eller Piazza Vigliena), som er Palermos centrum med fire afrundede hjørnehuse og fontæner og statuer. Ad Via Maqueda kommer man til Piazza Verdi og Palermos opera, Syditaliens største teater Teatro Massimo, der stod færdig omkring år 1900. Med 3000 pladser og en vidunderlig akustik er den en af Italiens fire store operaer og viser virkelig palermitanernes hang til det teatralske. En af slutscenerne i Hollywood-filmen Godfather 3 blev optaget i Teatro Massimo.
Hop på en topløs sightseeingbus og se byen i magelighed >
Cattedrale di Palermo
Midt på Corso Vittorio Emanuele ligger Palermos største og mest berømte seværdighed, den mere end 100 meter lange domkirke, Cattedrale di Palermo (se også øverste foto), hvis imponerende ydre er en forvirret blanding af utallige stilarter. Da araberne havde erobret Palermo, omdannede de den oprindelige kristne kirke til en moské, og på en af søjlerne findes stadig en indskrift fra koranen. Da normannerne kom til, skabte de igen en kirke, der i tidens løb har undergået utallige forandringer. Forhallen er med sine tre buer spansk gotik, mens campanilen på den anden side af gaden er fra 1835 og forbundet med kirken med gotiske buer. De fire hjørnetårne er fra den normanniske tid. I slutningen af 1700-tallet spolerede arkitekten Ferdinando Fuga desværre fuldkommen det gamle kirkerum og tilføjede den malplacerede kuppel. Interiøret er et lidt trist sidste hvilested for de store normannerkonger, og den væsentligste attraktion er porfyrsarkofagerne, som engang stod i Cefalù, men nu troner under pragtfulde baldakiner båret af blinkende søjler her i Palermos domkirke.
Begravet med elskerinden
I de to første kapeller på højre hånd hviler seks af Siciliens konger, heriblandt den berømte Roger 2. og hans datter, kejserinde Costanza, der blev mor til den senere kejser Frederik 2. Rogers sarkofag, som er smykket med evangelisternes symboler og båret af orientalske løver, er domkirkens fornemste. Og Roger har det formentlig fint – side om side med ham i sarkofagen ligger hans elskerinde Bianca Lancia, mens hans dronning, Costanza af Aragonien, er begravet i muren. Nogle få dage om året er den hellige Rosalias relikvier udstillet i et sølvskrin til højre for højalteret.
Palazzo dei Normannis vidunderlige mosaikker
Skråt over for domkirken ligger Piazza della Vittoria med palmehaven Villa Bonnanno, og på en bakketop knejser Roger 2.'s barske, tykmurede middelalderborg Palazzo dei Normanni, der tidligere hed Palazzo Reale. Her dyrkede Palermos konger et strålende hofliv, men i dag er borgen sæde for Siciliens regionale parlament. Den statelige bygning blev oprindeligt opført af araberne, men udvidet og forskønnet af normannerne, og i dag repræsenterer den alle Palermos forskellige stilarter. På 1. sal venter den største seværdighed: Det pragtfulde Cappella Palatina med skinnende, byzantinske mosaikker, der svøber sig om søjler og buer og ligner orientalske silketæpper. Fra loftet hænger malede stalaktitter (drypsten), gulvet er indlagt med forskellige marmorsorter i geometriske figurer og arabesker, prædikestolen har cosmatiske mosaikker, og den 4,5 meter høje påskekandelaber er prydet med relieffer. Alt sammen i perfekt harmoni og et absolut højdepunkt i Palermos normannisk-arabiske stil. Øverst i kapellet findes kongens værelse, Sala di Re Ruggiero, med særdeles velbevarede jagtmosaikker. Borgen og Cappella Palatina er et absolut must see i Palermo, og guidet adgang kan bestilles her >
San Giovanni degli Eremitis klosterhave
Men Palermo vrimler med spor efter normannerne, og få skridt fra kongeslottet ligger kirken San Giovanni degli Eremiti. Her skabte Roger 2. i 1132 endnu et lille hjørne af Orienten, som med sine fire purpurfarvede kupler og orientalske atmosfære er blevet Palermos vartegn. I den fortryllende klosterhave dufter der af jasmin og bougainvillea, og kilotunge grapefrugter tynger træerne ned, mens roserne blomstrer året rundt, og slyngplanter klatrer op ad søjler og murværk. Fra denne have tegner kuplerne sig skarpt mod den koboltblå himmel, og intetsteds i den vestlige verden føles Orienten så nær.
Palermos Pantheon
På Piazza San Domenico ligger Palermos Pantheon, kirken San Domenico, med sin harmoniske 1700-talsfacade og gravene for mange af Siciliens berømte mænd. Den mest kendte er Francesco Crispi, der oprindelig var glødende republikaner og deltog i oprøret i 1848. Da han kom i parlamentet, skyndte han sig dog at blive monarkist og dermed få adgang til en ministerpost. Efter en anklage for bigami måtte Crispi atter gå af, men blev senere Italiens 17. ministerpræsident.
Et arkitektonisk virvar
På Piazza Bellini lige syd for Quattro Canti danner de to kirker Santa Maria dell'Amiraglio og San Cataldo et sandt arkitektonisk virvar. San Cataldo toppes af tre røde orientalske kupler, mens Santa Maria dell'Amiraglio bugner med smukke mosaikker, der bl.a. forestiller kroningen af Roger 2. Den eneste rest af den originale kirke er 1100-talscampanilen La Martorana, som til gengæld er et af den normanniske arkitekturs skønneste smykker og med sin lette ynde blev forbillede for mange af Italiens tårne.
På en guidet byvandring får du set alt det vigtigste >
Skammens Fontæne og de nøgne nymfer
På nabopladsen Piazza Pretoria måber man foran den monumentale 1500-talsfontæne, der med 20 bassiner og 36 skulpturer fylder hele pladsen og er så hæmningsløst spækket med nøgne nymfer, at den tidligere blev kaldt Fontana della Vergogna, Skammens Fontæne.
Bedste shoppingstrøg og gademarkeder
Lige nord for Piazza Verdi løber Palermos elegante shoppingstrøg Ruggiero Settimo med udsøgte butikker og barer, som ender i byens mest populære plads, Piazza Castelnuovo. Her, på grænsen mellem det gamle og det nye Palermo, ligger endnu et stort teater, det nyklassicistiske Teatro Politeama Garibaldi fra 1874, som med sin fine akustik og sit pragtfulde loft byder på klassiske koncerter og balletter. Herfra udgår den brede, palmekransede boulevard Via della Libertá, hvor hele Palermo om aftenen mødes til den traditionelle slentretur La Passeggiata mellem stribevis af mærkevarebutikker og smarte caféer.
Syd for Palazzo dei Normanni ligger rabarberkvarteret Albergheria med en labyrint af gader holdt sammen af snore med vasketøj og fyldt med en støj og stank, som man enten fascineres af eller afskyr. Her findes Palermos største gademarked, Mercato di Ballarò, hvor der falbydes alt fra fisk og ost til det rene skrammel. Ved Piazza Beati Paoli i det pæne 1800-talskvarter Capo nord for domkirken ligger fødevaremarkedet Mercato del Capo, og i kvarteret omkring Piazza San Domenico i nordøst for krydset mellem Via Roma og Via Vittorio Emanuele lokker Palermos ældste gademarked, Mercato Vucciria.
Must see-museer
I Palermo skal man se Siciliens "nationalmuseum", Museo Archeologico Regionale på Piazza Olivella 24, der er fyldt med græske og romerske arkæologiske skatte fra hele øen. Se mere og køb billetter inklusive digital lydguide >
Kunstmuseet Galleria Regionale della Sicilia, som ligger i et af Palermos få renæssancepalæer, Palazzo Abatellis i Via Alloro 4, og byder på skulpturer og malerier af sicilianske mestre (bl.a. Antonella da Messinas hovedværk Bebudelsen), er også et besøg værd. I Via Sant'Anna 21 lokker Civica Galleria d'Arte Moderna med moderne kunst.
Ved foden af Monte Pellegrino otte km nord for Palermo står kong Ferdinands lille kinesiske palæ Favorita midt i en kunstfærdig park. Her boede kongen under sit tvungne eksil i Napoleonstiden. Ved siden af findes et lille etnologisk museum, hvor man på en halv time lærer mere om Siciliens sæder og skikke end ved at læse tykke bøger. Marionetter, musikinstrumenter, køretøjer, kostumer, julekrybber og kunsthåndværk fylder de små rum.
Strande og natteliv
Palermo byder på gode bademuligheder. Lige nord for havnen findes stenstranden Spiaggia Vergine Maria og på den anden side af Monte Pellegrino den lange, mondæne Mondello Lido med strandbarer, restauranter, golfbane og kasino. Mondello Lido er langtfra Siciliens bedste strand, og man kommer mere for at blive set end for at bade, men til gengæld ligger den lige i Palermos baghave.
Der er selvfølgelig også natteliv overalt i Palermo. Prøv f.eks. diskotekerne på Via della Libertà, i Via Alloro eller opsøg den lille, forfaldne Piazza Rivoluzione, hvor unge mødes på de små barer og fester til den lyse morgen.
Domkirken i Monreale
Hvis du kun har tid til én udflugt, skal du tage turen med sightseeingbussen de otte kilometer til Monreale, 300 meter oven for Palermo. Når vejret er klart, er udsigten over Palermo og Conca d'Oros appelsinlunde storslået. Den lille bjergby er med rette stolt af sin domkirke, der er et af middelalderens prægtigste bygningsværker med verdens dejligste klostergård. Kirken blev bygget af Wilhelm 2. i 1174 i normannisk-arabisk stil og ligner næsten sig selv. Under en jagt var kongen faldet i søvn og drømte, at Jomfru Maria betroede ham, hvor en stor skat lå begravet. Som tak byggede kongen midt i den arabiske landsby Balhará den vidunderlige Maria-kirke. Hovedportalen indesluttes af to symmetriske, firkantede normanniske tårne, langs venstre side løber en elegant buegang fra 1500-tallet, og bronzedøren med basrelieffer er udført af Barisano da Trani i 1186.
Men det er interiøret, der har gjort domkirken i Monreale berømt. Måbende træder man ind i det basilikaformede kirkerum. 18 søjler med korinthiske kapitæler deler den vældige sal i tre skibe, fra hvis vægge millioner af polykrome guldmosaikker over en flade på 6500 m² udfolder det gamle og nye testamente som en skøn, pædagogisk billedbibel for Palermos analfabeter. Dette er mosaikkunstens mesterværk. På væggen over bispestolen overrækker Wilhelm 2. Jomfruen en model af kirken, og til højre for koret er både han og hans fader, Wilhelm 1., samt andre normannerkonger begravet. I den underskønne klostergård bæres de mauriske buer af 216 tvillingesøjler dækket af relieffer, mosaikker og marmorkapitæler med fine ornamenteringer. På en lille plads indhegnet af dejlige søjlebundter risler en smuk fontæne, og alt ånder fred og idyl her kun få kilometer fra Palermos larm. Adgang til domkirkekomplekset inklusive digital lydguide kan købes her >
Turen går til Palermo
- Region: Palermo er hovedstad på Sicilien
- Indbyggertal: 654.000
- Klima: subtropisk
- Afstande i km: Messina 223, Napoli 715, Hamburg 2559, København 2800
- Lufthavn: Falcone Borsellino (31 km fra Palermo)
- Hospital: Ospedale Civico, Via Carmelo Lazzaro 1, tlf. 091 666 1111
- Ambulance: tlf. 091 30 66 41
- Døgnapotek: Via Mariano Stabile 177
- Politi: Piazza della Vittoria 8, tlf. 091 21 01 11
- Turistkontor: Piazza Castelnuovo
- Guidede ture finder du her >
- Sightseeingbus finder du her >
- Billeje: Hertz, Via Messina 7, 091 331 668; Sicily by Car, Via Mariano Stabile 6, 091 581 045
- Parkering: Piazza Marina, Piazza Ungheria
- Dansk konsul: Maria Carolina Maddalena Castellucci, Via Praga 48, tlf. (+39) 091-36 19 77, e-mail palermo@umgate.dk
- Vandland: Aqua Park Monreale, Via Pezzingoli 172, Monreale (åbent juni-september)
Cappuccinernes katakomber og de 8000 lig
En km fra Palermos centrum er 8000 balsamerede lig udstillet i Cappuccinernes katakomber. Indtil 1881, da det blev forbudt at behandle døde på denne makabre måde, blev mange velhavende anbragt her af deres sørgende slægtninge. Indvoldene blev fjernet, og i seks måneder blev liget lufttørret og mumificeret. Derefter blev det klædt på og placeret i siddende eller stående stilling i en af gangene under klostret med en tavle med navn og årstal i de korslagte hænder.
Monte Pellegrino og den hellige Rosalia
Uanset hvor man er i Palermo, kan man se Den hellige Rosalias bjerg, Monte Pellegrino. Wilhelm 2.'s niece Rosalia, der var træt af hoflivet, trak sig tilbage til en grotte i Monte Pellegrino og døde kun 30 år gammel. Midt under pesten i 1624 fandt en jæger hendes jordiske rester, som førtes til Palermo, hvorved farsoten straks ophørte som ved et trylleslag. Fra den dag blev Rosalia Palermos skytshelgen, og på hendes dødsdag 4. september strømmer pilgrimme til kapellet ved grotten. Hvert år i juli bæres hendes knogler i procession gennem byens gader.
Dagsture fra Palermo
Fra Palermo arrangeres dagsture til forskellige seværdigheder rundt om på Sicilien. Udvalget varierer efter årstiden etc. Du kan se de øjeblikkelige muligheder her >
Vejret og klimaet i Palermo
Palermo har ægte middelhavsklima, og temperaturerne falder sjældent under 15 grader. Tidligt på foråret nås 18-20 grader, og marts og april er nogle af de bedste måneder at rejse til Palermo. Byen er endnu ikke overfyldt af turister, men vejret er allerede dejligt. Sommeren varer fra maj til september med juni, juli og august som de varmeste og tørreste. Men selv de allerhedeste juli- og augustdage afkøles ofte med en frisk brise fra Middelhavet. Om efteråret kan det regne kraftigt, og selvom vejret i september og oktober stadig ligner dansk sommer med bunker af solskinstimer, er oktober årets vådeste måned. I december, januar og februar er vejret og klimaet i Palermo bedre end i de fleste andre europæiske storbyer, og selv midt på vinteren falder temperaturen sjældent under 13-14 grader.
Topløs hop-af hop-på-sightseeingbus
Hvis du ikke gider at vade rundt, så nup en topløs hop-af hop-på-sightseeingbus, som fører dig gennem Palermos historiske centrum med de vigtigste seværdigheder og giver reduceret entrépris til flere museer etc. Billetten kan bookes på forhånd her >
Sådan rejser du til Palermo
Nogle rejsebureauer har charterrejser til Palermo, og der findes også rutefly. Men du kan også vælge kør selv-ferie – hvis du tager færgen det rigtige sted, behøver turen ikke at være så lang. Se mere under Sicilien >