Vejret og klimaet i Italien

Vejret og klimaet i Italien

Italienere taler altid om vejret, selvom de overhovedet ikke har grund til at klage. Det er ikke for ingenting, at Italiens kælenavn er il paese del sole – solens land. Ingen anden sydeuropæisk nation har så udpræget middelhavsklima med mildt og solrigt vejr det meste af året. Oppe ved Gardasøen plukker man citroner året rundt, og så langt mod nord som i Sydtyrol gror vinstokkene, godt beskyttet mod Nordens kulde af de mægtige alpetinder. Men herfra og til Sicilien er der over 1000 kilometer med store forskelle på vejret i nord og syd og fra bjerg til dal. De fleste år kan man bade på Sicilien i december, samtidig med at skiløbere pisker ned over sneen i Alperne. Ved den italienske riviera kan man allerede i marts nyde det lune vejr udendørs i skjorteærmer, mens der kun godt 100 kilometer væk løbes på skøjter i Milano!

Vejrudsigten for den kommende uge

Altre previsioni: Meteo 10 giorni Roma

I skemaet ser du vejrudsigten for Italien i den kommende uge. Du skal være opmærksom på, at den kun viser de gennemsnitlige minimums- og maksimumstemperaturer for den lange halvø. Specifikke udsigter for de enkelte byer og destinationer finder du under henholdsvis regioner, storbyferie og badeferie.

Foråret – når naturen folder sig ud med tusind løfter

Forår i Italien

Ligesom på resten af den nordlige halvkugle er foråret i Italien den allerskønneste årstid, hvor naturen folder sig ud med tusind løfter. Livet synes let og vidunderligt, og luften fyldes med duften fra millioner af oliventræers små, hvide blomster. I marts blomstrer Syditaliens guld, appelsin- og citronlundene, og allerede i april lokker vejret i Støvlelandet med temperaturer over 20 grader. For en vintertræt dansker er det en fryd at finde sommertøjet frem første gang og endelig at lufte tæerne i sæsonens nye sandaler. Men husk at supplere med noget varmere, når solen er borte – alt for mange turister undervurderer vejrets lunefuldhed og ender med at tilbringe ferien på langs med en kedelig maveforkølelse.

April og maj er perfekte til en storbyferie i f.eks. Rom, Firenze eller Venedig. Marts er også fin, men husk at der er karneval i Venedig, og at byen derfor kan være endnu mere overfyldt end normalt.

Sommeren – når solen og vejret eksploderer

Om sommeren – især juli og august, men også juni – kan vejret og klimaet være glohedt i Italien, og det gennemsnitlige, daglige antal solskinstimer er over 10. Det føles mest trykkende i storbyerne, men på strandene er sandet så varmt, at klipklappere er uundværlige! Badevandstemperaturen når i juli og august som regel over 25 grader og holder sig gerne natten igennem – helt oplagt til natlige svømmeture og romantik på stranden.

Sommer i Italien

15. august begynder italienernes egen ferie, ferragosto, og byerne bliver næsten mennesketomme, mens strandene ved Adriaterhavet, Rivieraen og på Sardinien kan være tætpakkede. Midt på dagen er det så varmt, at man ikke kan gøre meget andet end at forholde sig i ro, spise bunker af is og ellers vente på, at vejret bliver køligere. Hvis man da ikke foretrækker en tur op i bjergene, hvor et mere luftigt klima lokker. Til gengæld finder man intet dejligere end en italiensk sommeraften med sol og temperaturer, der først ved 21-22-tiden falder under 30 grader.

Jo længere sydpå, jo bedre vejr

Jo længere man kommer mod syd i Italien, jo bedre er vejret, og jo mindre regner det. På Sicilien, hvor der i praksis er solgaranti i sommermånederne, er den samlede nedbørsmængde under 500 mm regn årligt. I Norditalien er der derimod rigeligt med regn hele året. Milano har f.eks. en gennemsnitlig årlig nedbør på over 1000 mm. I Toscana kan man i juli og august komme ud for næsten tropiske skybrud, som uden varsel sender så meget vand ned, at temperaturen på ti minutter kan falde fra 35 til 20 grader. Men lige så pludseligt regnen begyndte, lige så pludseligt klarer vejret op igen, og det hele har måske kun varet et kvarters tid.

Efteråret er til vinhøst og storbyferie

Efterår i Italien

Ligesom i forårsmånederne er vejret i september, oktober og november oplagt til storbyferie. Farverne er gyldenbrune, luften krystalklar, og hele efteråret kan man trave rundt i gaderne, uden at varmen fra de solbagte bygninger giver fornemmelsen af at være i en bageovn. Men for danskere føles september og oktober næsten som højsommer, så man kan stadig nå en sen badeferie.

Efterår og oversvømmelse i Venedig

Italienerne regner også selv september for en sommermåned, men der er mere plads på badestrandene, for ingen italienere går i vandet efter 15. september, uanset vejret og uanset at vandtemperaturen stadig er 22-24 grader. Der er endnu tid til at lufte sommertøjet, men om aftenen er det godt med en lun bluse eller blazer over hørskjorten. På vingårdene i september og oktober høstes druerne, som året efter bliver til rubinrød vin, og hvert efterår afholder hotellerne vildtuger, hvor vildsvin, hjortevildt og fasaner tilberedes på udsøgt vis. I Venedig oversvømmes Markuspladsen rutinemæssigt i november.

Vinter – med vejr til shopping og skiferie

Vinter i Italien

På Sicilien, der ligger på de samme breddegrader som Nordafrika, kan man ofte fejre jul i sommertøj og som regel bade hele december. I de gode år holder vandtemperaturen i januar og februar sig endda så godt, at man kan plaske i Middelhavets bølger hele vinteren. På Amalfikysten er vejret og klimaet så mildt, at man allerede ved nytårstid får serveret nye ærter og kartofler, mens mandellundene i Syditalien viser deres fine rosa og hvide blomster midt i februar. Man kan sagtens nappe en forlænget weekend i Rom, for vinteren bliver aldrig så kold som i Danmark, og man kan ofte sidde på fortovscaféerne og slikke vintersol. Rom har normalt mindst 7-8 graders varme i januar, og julegaveindkøb i Den evige Stad er en helt særlig oplevelse.

Men vejrets lunefuldhed fornægter sig aldrig. For nogle år siden indtraf der pludselig flere dages nattefrost i områder, hvor det ellers aldrig fryser, hvilket tog livet af titusindvis af oliventræer. I Toscana, som ellers er kendt for sit skønne vejr, falder der med ti års mellemrum så store mængder sne, at både olivenlunde, vinranker og cypresser dækkes af det fineste, hvide pulver – et umådeligt smukt syn.

Vinteren er også højsæson for skiferie på Alpernes hundredvis af skisportssteder fra Sestriere i Piemonte til mondæne Cortina d'Ampezzo i Veneto. De bedste måneder er februar og marts, men selv langt hen på foråret kan man løbe på ski på de højest beliggende løjper.

Se de lokale vejrudsigter under regioner, storbyferie og badeferie.