Nemme og lækre italienske opskrifter

Lyst til lidt let, hurtigt og velsmagende i aften? Her får du otte italienske opskrifter – direkte fra Toscana. Opskrifterne er autentiske, superenkle og så nemme, at enhver kan finde ud af at bruge dem. Belønningen får man bagefter: Lækre retter, som smager efter mere, men ligger så let, at man aldrig føler sig oppustet. Og så er de oven i købet sunde. Nyd vores ægte italienske opskrifter. Buon appetito!

Skøn antipasto: fichi con prosciutto (skinke med figner)

Italienske opskrifter – her skinke med figner

Vi begynder med en antipasto, en forret, som man kan anrette på ingen tid, og som oven i købet er lidt anderledes. Alle kender den lækre antipasto parmaskinke med melon. Men hver region i Italien har sin egen variant, og i Toscana serverer man ofte prosciutto toscanotoscansk skinke – med modne figner, der harmonerer lige så godt med skinken som melon. Her er de udskårne med et kryds, næsten til bunden, så de får form som en blomst. En dejlig forret, som pryder et veldækket bord. Man kan sagtens bruge almindelig parmaskinke, men der er faktisk en lille smule mere smag i den toscanske.

Pasta med røget laks

Pasta med røget laks

Vi fortsætter med en primo, altså en mellemret. Selv folk, der ikke kan lide fisk, spiser altid med stor vellyst pasta med røget laks – en ren himmerigsmundfuld!

Ingredienser:

Hæld rigeligt vand i en gryde. Når vandet koger, kommes pasta og lidt salt i vandet. Kog pastaen til den stadig er lidt hård og lad den "koge" videre det sidste par minutter i sovsen (sugo'en) inden serveringen.

Mens pastaen koger, putter du smør, olivenolie og finthakket hvidløg i en lille høj pande eller en lav gryde. Det må ikke brune, hvidløget skal bare gøres blødt. Heri kommes den hakkede laks, og det hele simrer nogle få minutter. Derefter hælder man cirka en deciliter af vandet fra pastaen sammen med flødeosten ned i panden. I denne sovs kommes den næsten færdigkogte pasta, og det simrer et par minutter. Til sidst tilsætter man den hakkede persille, og pastaen serveres med friskkværnet sort peber.

Pasta med kødsovs (spaghetti bolognese)

Vi fortsætter med flere lette opskrifter på pasta. Pasta med kødsovs hedder på italiensk Tagliatelle al ragù, og opskriften hører oprindelig hjemme i Bologna. På dansk kaldes den derfor ofte spaghetti bolognese – eller blot spaghetti med kødsovs. I Italien kunne man dog ikke drømme om at bruge almindelig spaghetti til kødsovs. Spaghetti kan nemlig slet ikke holde på sovsen, og det hele glider af gaflen, inden den når op til munden. Det skal derimod være båndspaghetti, tagliatelle, som kødsovsen hænger bedre fast på. Denne opskrift er beregnet til 4 personer.

Pasta med kødsovs – Tagliatelle al ragù

Ingredienser:

Hak rosmarin, løg, hvidløg og bladselleri fint og svits i olie. Når alt er blødt – men ikke brunet – kommes det hakkede kød i, og der røres jævnligt cirka 10 minutter. Derefter tilsættes de hakkede og flåede tomater og lidt tomatkoncentrat. Det hele skal nu simre et par timer ved meget svag varme, mens man af og til rører i gryden. Smag til med salt og peber. Når kødsovsen er ved at være færdig, koges pastaen al dente, og det hele blandes sammen og serveres med revet parmesan (parmigiano reggiano).

Spaghetti med pesto – hvis opskriften skal være supernem

Spaghetti med pesto

Spaghetti med pesto er en let og hurtig pastaret, som er nem at bikse sammen, når man kommer træt hjem fra byen. Og så er den oven i købet superlækker og ligger uhyre let i maven.

Ingredienser:

Sådan gør du

Hæld spaghettien i en gryde og bring den i kog, mens du blender ingredienserne til pestoen. Når pestoen er blendet færdigt, hældes den i et serveringsfad. Hvis den er blevet for fast, tilsætter man lidt mere olivenolie – ekstra vergine, naturligvis.

Når pastaen er kogt al dente, og vandet er hældt fra, blandes den straks med pestoen og serveres med det samme, rygende varm. Værsgo – nemmere kan det ikke være – og dine gæster vil altid spørge efter opskriften på "den der enkle og lækre pastaret, som du serverede, dengang da...".

Pasta med tomatsovs

Nu får du en af de helt klassiske italienske opskrifter. Og selvom denne pastaopskrift ikke indeholder kød, er den så lækker, at selv inkarnerede kødspisere altid beder om en ekstra portion!

Pasta med tomatsovs

Du skal bruge:

Gør de finthakkede hvidløg bløde i olien ved svag varme (hvidløg må aldrig brune i italienske opskrifter) og kom herefter persille og peperoncino i. Lad det simre et øjeblik og tilsæt dernæst de flåede og hakkede tomater sammen med lidt salt. Lad det hele simre ved svag varme i 15-20 minutter. I mellemtiden koges tortellinierne i rigeligt vand tilsat salt. Så snart de er færdige (al dente), blandes de med sovsen og serveres med et drys parmesan.

Pastaskruer med valnødder (opskrift til 4 personer)

Pasta med valnødder

Vild med nødder? Så prøv denne dejlige opskrift på pasta med valnødder, som med garanti vil overraske dine gæster!

Ingredienser:

Hvidløgene snittes fint og varmes (gøres bløde) i halvt smør og halvt olivenolie. Må ikke brune! Hak persille og valnødder og hæld dem sammen med fløden i gryden med hvidløgene. Det hele skal koge cirka et minut (hvis det er for tyktflydende, kan det fortyndes med lidt af kogevandet fra pastaen). Bland det hele med de varme pastaskruer og server straks. Pynt med knuste valnødder og hakket persille.

Se mere om lækker mad og gastronomi >

Vitello tonnato – kalvekød med tunsauce

Vitello tonnato

Her kommer den første secondo, altså en hovedret. Der findes utallige opskrifter på vitello tonnato – kalvekød med tun – som er en af de mest populære retter i Italien. Oprindeligt stammer opskriften fra Milano, men den nedenstående variant er typisk for Toscana.

Opskriften består af:

Sådan gør du

Brun kalvekødet i en gryde. Skær gulerod, bladselleri, løg og hvidløg i mindre stykker og put dem i gryden. Tilsæt en kop vand og salt og peber. Det hele steges ved svag varme ca. 1,5 time under låg og vendes jævnligt. Sluk for blusset og lad kødet blive koldt i gryden.

Tunsaucen: Blend tun, mayonnaise, kapers og lidt vand fra kapers eller citronsaft. Når kødet er blevet koldt, skæres det i tynde skiver. Hver skive dækkes med lidt sauce og pyntes med kapers, citronskiver og persille. Buon appetito!

Forrygende opskrift på safrankylling

Kylling med safran er en af de lækreste italienske opskrifter, vi har smagt. Den delikate smag af safranen kombineret med den møre kylling, hvidvinen og alle de andre krydderier får simpelthen tænderne til at løbe i vand!

Opskrift på safrankylling

Ingredienser:

Tilberedning

Hak bladselleri, løg, hvidløg, timian, rosmarin og salvie groft. Det hele svitses i olie i en stor gryde, men det må ikke brune – for så bliver hvidløgssmagen helt forkert. Tilsæt kyllingestykkerne (uden skind) og brun dem let på begge sider. Drys med salt og peber.

Hæld hvidvinen i gryden, skru ned for blusset, og lad det hele simre ved svag varme i ca. en time. Tilsæt safran og lad det simre yderligere 10 minutter. Tag kyllingestykkerne op og blend resten til en gul sovs. Servér kyllingestykkerne med sovsen over, gerne med grønne bønner og lun flute. Uhm!

Om vores opskrifter

Opskrifterne her er typiske for Toscana, men serveres også mange andre steder i Italien i et utal af varianter. Alle opskrifter er helt autentiske, men samtlige ingredienser kan købes i danske supermarkeder.

Sådan koger du pasta

Pasta skal koges i letsaltet vand, til den er al dente (der skal stadig være noget at arbejde med for tænderne – det gælder alle opskrifter). Hvis du er i tvivl, kan du prøve at bide i en: Pastaen er færdig, når den ikke længere er hvid i midten. I modsætning til hvad mange tror, er det ikke nødvendigt at komme olie i vandet – italienerne gør det aldrig.

Vi tilføjer løbende nye, forførende italienske opskrifter – så følg med på siden.