Nemme og lækre italienske opskrifter
Lyst til lidt let, hurtigt og velsmagende i aften? Her får du otte italienske opskrifter – direkte fra Toscana. Opskrifterne er autentiske, superenkle og så nemme, at enhver kan finde ud af at bruge dem. Belønningen får man bagefter: Lækre retter, som smager efter mere, men ligger så let, at man aldrig føler sig oppustet. Og så er de oven i købet sunde. Nyd vores ægte italienske opskrifter. Buon appetito!
Skøn antipasto: fichi con prosciutto (skinke med figner)
Vi begynder med en antipasto, en forret, som man kan anrette på ingen tid, og som oven i købet er lidt anderledes. Alle kender den lækre antipasto parmaskinke med melon. Men hver region i Italien har sin egen variant, og i Toscana serverer man ofte prosciutto toscano – toscansk skinke – med modne figner, der harmonerer lige så godt med skinken som melon. Her er de udskårne med et kryds, næsten til bunden, så de får form som en blomst. En dejlig forret, som pryder et veldækket bord. Man kan sagtens bruge almindelig parmaskinke, men der er faktisk en lille smule mere smag i den toscanske.
Pasta med røget laks
Vi fortsætter med en primo, altså en mellemret. Selv folk, der ikke kan lide fisk, spiser altid med stor vellyst pasta med røget laks – en ren himmerigsmundfuld!
Ingredienser:
- 350 gram pasta, f.eks. sløjfer
- 150 gram røget laks i små terninger
- 50 gram smør
- Lidt olivenolie
- 1-2 fed hvidløg finthakket
- Lidt hakket persille
- 100 gram flødeost
Hæld rigeligt vand i en gryde. Når vandet koger, kommes pasta og lidt salt i vandet. Kog pastaen til den stadig er lidt hård og lad den "koge" videre det sidste par minutter i sovsen (sugo'en) inden serveringen.
Mens pastaen koger, putter du smør, olivenolie og finthakket hvidløg i en lille høj pande eller en lav gryde. Det må ikke brune, hvidløget skal bare gøres blødt. Heri kommes den hakkede laks, og det hele simrer nogle få minutter. Derefter hælder man cirka en deciliter af vandet fra pastaen sammen med flødeosten ned i panden. I denne sovs kommes den næsten færdigkogte pasta, og det simrer et par minutter. Til sidst tilsætter man den hakkede persille, og pastaen serveres med friskkværnet sort peber.
Pasta med kødsovs (spaghetti bolognese)
Vi fortsætter med flere lette opskrifter på pasta. Pasta med kødsovs hedder på italiensk Tagliatelle al ragù, og opskriften hører oprindelig hjemme i Bologna. På dansk kaldes den derfor ofte spaghetti bolognese – eller blot spaghetti med kødsovs. I Italien kunne man dog ikke drømme om at bruge almindelig spaghetti til kødsovs. Spaghetti kan nemlig slet ikke holde på sovsen, og det hele glider af gaflen, inden den når op til munden. Det skal derimod være båndspaghetti, tagliatelle, som kødsovsen hænger bedre fast på. Denne opskrift er beregnet til 4 personer.
Ingredienser:
- 300 gram tagliatelle (båndspaghetti)
- 300 gram hakket oksekød (af god kvalitet)
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 1 stang bladselleri
- Lidt frisk rosmarin
- ½-1 dåse flåede tomater
- Lidt tomatkoncentrat
- Salt, peber
- Ekstra jomfruolivenolie
- Parmesan
Hak rosmarin, løg, hvidløg og bladselleri fint og svits i olie. Når alt er blødt – men ikke brunet – kommes det hakkede kød i, og der røres jævnligt cirka 10 minutter. Derefter tilsættes de hakkede og flåede tomater og lidt tomatkoncentrat. Det hele skal nu simre et par timer ved meget svag varme, mens man af og til rører i gryden. Smag til med salt og peber. Når kødsovsen er ved at være færdig, koges pastaen al dente, og det hele blandes sammen og serveres med revet parmesan (parmigiano reggiano).
Spaghetti med pesto – hvis opskriften skal være supernem
Spaghetti med pesto er en let og hurtig pastaret, som er nem at bikse sammen, når man kommer træt hjem fra byen. Og så er den oven i købet superlækker og ligger uhyre let i maven.
Ingredienser:
- 350 gr. spaghetti
- En pesto af:
- En håndfuld rucola
- En håndfuld basilikum
- Lidt babyspinat (kan udelades)
- En håndfuld blandede krydderurter, f.eks. citronmelisse, frisk oregano, dild, estragon eller andre
- To spiseskefulde revet pecorino (fåreost) eller parmesan
- 1-2 fed hvidløg
- 5 valnødder
- Salt (altid med måde i italienske opskrifter)
- En lille kop olivenolie
Sådan gør du
Hæld spaghettien i en gryde og bring den i kog, mens du blender ingredienserne til pestoen. Når pestoen er blendet færdigt, hældes den i et serveringsfad. Hvis den er blevet for fast, tilsætter man lidt mere olivenolie – ekstra vergine, naturligvis.
Når pastaen er kogt al dente, og vandet er hældt fra, blandes den straks med pestoen og serveres med det samme, rygende varm. Værsgo – nemmere kan det ikke være – og dine gæster vil altid spørge efter opskriften på "den der enkle og lækre pastaret, som du serverede, dengang da...".
Pasta med tomatsovs
Nu får du en af de helt klassiske italienske opskrifter. Og selvom denne pastaopskrift ikke indeholder kød, er den så lækker, at selv inkarnerede kødspisere altid beder om en ekstra portion!
Du skal bruge:
- 500 gram tortellini
- 1 dåse flåede tomater
- Lidt god jomfruolivenolie
- 4 finthakkede fed hvidløg
- 2 spiseskefulde hakket persille
- 3 spiseskefulde revet parmesan
- Lidt peperoncino (chili)
- Salt
Gør de finthakkede hvidløg bløde i olien ved svag varme (hvidløg må aldrig brune i italienske opskrifter) og kom herefter persille og peperoncino i. Lad det simre et øjeblik og tilsæt dernæst de flåede og hakkede tomater sammen med lidt salt. Lad det hele simre ved svag varme i 15-20 minutter. I mellemtiden koges tortellinierne i rigeligt vand tilsat salt. Så snart de er færdige (al dente), blandes de med sovsen og serveres med et drys parmesan.
Pastaskruer med valnødder (opskrift til 4 personer)
Vild med nødder? Så prøv denne dejlige opskrift på pasta med valnødder, som med garanti vil overraske dine gæster!
Ingredienser:
- 350 gram pastaskruer eller anden kort pasta
- 100 gram valnødder
- 4-5 fed hvidløg
- 1 bundt persille
- 1 dl fløde
- Lidt smør
- Ekstra jomfruolivenolie
- Salt og peber
Hvidløgene snittes fint og varmes (gøres bløde) i halvt smør og halvt olivenolie. Må ikke brune! Hak persille og valnødder og hæld dem sammen med fløden i gryden med hvidløgene. Det hele skal koge cirka et minut (hvis det er for tyktflydende, kan det fortyndes med lidt af kogevandet fra pastaen). Bland det hele med de varme pastaskruer og server straks. Pynt med knuste valnødder og hakket persille.
Se mere om lækker mad og gastronomi >
Vitello tonnato – kalvekød med tunsauce
Her kommer den første secondo, altså en hovedret. Der findes utallige opskrifter på vitello tonnato – kalvekød med tun – som er en af de mest populære retter i Italien. Oprindeligt stammer opskriften fra Milano, men den nedenstående variant er typisk for Toscana.
Opskriften består af:
- 600-700 g kalvekød
- 200 g tun i olie
- 100-150 g mayonnaise
- 1 gulerod
- 1-2 stk. bladselleri
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 2 citroner
- Persille
- 2-3 spsk. kapers
- Salt og peber
Sådan gør du
Brun kalvekødet i en gryde. Skær gulerod, bladselleri, løg og hvidløg i mindre stykker og put dem i gryden. Tilsæt en kop vand og salt og peber. Det hele steges ved svag varme ca. 1,5 time under låg og vendes jævnligt. Sluk for blusset og lad kødet blive koldt i gryden.
Tunsaucen: Blend tun, mayonnaise, kapers og lidt vand fra kapers eller citronsaft. Når kødet er blevet koldt, skæres det i tynde skiver. Hver skive dækkes med lidt sauce og pyntes med kapers, citronskiver og persille. Buon appetito!
Forrygende opskrift på safrankylling
Kylling med safran er en af de lækreste italienske opskrifter, vi har smagt. Den delikate smag af safranen kombineret med den møre kylling, hvidvinen og alle de andre krydderier får simpelthen tænderne til at løbe i vand!
Ingredienser:
- 6 kyllingeoverlår
- 1 stængel bladselleri
- 1 løg
- 1-2 fed hvidløg
- Frisk timian
- Frisk rosmarin
- Frisk salvie
- Olie til stegning
- Salt og peber
- 2-3 breve safran
- 1 glas hvidvin
Tilberedning
Hak bladselleri, løg, hvidløg, timian, rosmarin og salvie groft. Det hele svitses i olie i en stor gryde, men det må ikke brune – for så bliver hvidløgssmagen helt forkert. Tilsæt kyllingestykkerne (uden skind) og brun dem let på begge sider. Drys med salt og peber.
Hæld hvidvinen i gryden, skru ned for blusset, og lad det hele simre ved svag varme i ca. en time. Tilsæt safran og lad det simre yderligere 10 minutter. Tag kyllingestykkerne op og blend resten til en gul sovs. Servér kyllingestykkerne med sovsen over, gerne med grønne bønner og lun flute. Uhm!
Om vores opskrifter
Opskrifterne her er typiske for Toscana, men serveres også mange andre steder i Italien i et utal af varianter. Alle opskrifter er helt autentiske, men samtlige ingredienser kan købes i danske supermarkeder.
Sådan koger du pasta
Pasta skal koges i letsaltet vand, til den er al dente (der skal stadig være noget at arbejde med for tænderne – det gælder alle opskrifter). Hvis du er i tvivl, kan du prøve at bide i en: Pastaen er færdig, når den ikke længere er hvid i midten. I modsætning til hvad mange tror, er det ikke nødvendigt at komme olie i vandet – italienerne gør det aldrig.
Vi tilføjer løbende nye, forførende italienske opskrifter – så følg med på siden.