Capri – safirblåt vand og kejserligt vejr

Capri

Da den første romerske kejser, Augustus, engang var på vej hjem fra Sicilien, blev hans galej i en kraftig storm tvunget til at søge læ på Capri, og han blev så begejstret for øens skønhed, at han straks besluttede at bytte sig til den for det meget større Ischia. Derefter beordrede han sin yndlingsarkitekt, numidieren Masgaba, til at bygge veje, akvædukter og skønne villaer. Da alt var færdigt, gjorde Augustus Capri til sin feriebolig og søgte herover hver gang, pligterne tyngede ham for voldsomt. Hans efterfølger og adoptivsøn, kejser Tiberius, tilbragte de sidste 10 år af sit liv på Capri, hvor han kunne dyrke sine laster i fred, langt væk fra intrigerne og snigmorderne i Rom. Tiberius byggede 12 villaer til ære for de 12 romerske guder, og her, omgivet af safirblåt vand, afholdt den gamle, bitre mand sine orgier og dyrkede sin menneskeforagt – i så bedårende rammer, at selv den mest kræsne ikke kan ønske sig mere.

Skræddersyede heldagsture fra Napoli kan bestilles her >

Verdens skønneste ø

Marina Grande

Capri, hvis navn på græsk betyder Gedeøen, er kendt som verdens skønneste ø. Den fylder kun 10 km², en lillebitte, grøn plet i det azurblå Middelhav, og der er blot fem kilometer over det smalle stræde til Sorrentohalvøen. Men Capri er et paradis – med palmer, agaver, bougainville og kæmpekaktus, appelsin- og citrontræer og 16 forskellige orkidéarter.

Når flyvebåden fra Sorrento nærmer sig Capri, sejler man langs det østlige forbjerg Monte Soccorso og de stejle, vulkanske klipper ind til Marina Grande, Capris største havn, omkranset af hvide og rosa huse og butikker i pragtfuld uorden. Nup en af de åbne taxier op til Capri by – chaufførerne kører som gale, men de kender vejen godt, eftersom de kører frem og tilbage ad den hele dagen. Eller tag den romantiske funiculare, tandhjulsbanen, som gennem haver fulde af oranger og blåregn på tre minutter ender ved Capris berømte piazzetta, den dejligste lille plads i hele verden.

Capri by og piazzettaen

Capris piazzetta

Find et bord på en af de små caféer, bestil en drink og nyd synet af folkelivet: Lige siden romerne har Capri tiltrukket excentrikere og bohemer og haft en afslappende effekt på hæmninger. Både rigmandsvillaer, hoteller og de små laguner har været skuepladser for ekstreme udskejelser, og Tiberius selv var berygtet for sine orgier.

Klokketårnet på piazzettaen

I dag er Capri en af verdens mest eksklusive feriedestinationer, og en kop kaffe på piazzettaen koster lige så meget som på Markuspladsen i Venedig. Piazzettaen huser også kirken San Stefano (hvis marmorgulv er stjålet fra Villa Jovis), klokketårnet (hvor elskende mødes) og Palazzo Cerios bibliotek med al den litteratur, der nogensinde er skrevet om Capri. Fra den lille plads udgår de smalle gyder og den festlige hovedgade, Via delle Botteghe, hvor de dyre modebutikker slås om kvadratmeterne. Her er ikke mange seværdigheder, men til gengæld ligner hele byen en kulisse til en filmoptagelse.

Ischia er varme kilder og dunbløde sandstrande >

Giardini di Augusto, kejser Augustus' haver

Giardini di Augusto

Få skridt fra Via delle Botteghe ligger Giardini di Augusto, Augustus' Haver, som er en lille park i terrasser med tropisk vegetation og et kejserligt panorama mod syd over Middelhavet med de tre berømte Faraglioni-klipper, der rejser sig lodret op af vandet og er skjulested for det sjældne blå firben.

Elskovshulen Canzone del Mare

Man ser også den lille havn Marina Piccola, og nærved ligger et af Capris mest mondæne badesteder, Canzone del Mare, der i 1950'erne blev grundlagt af den engelske sangerinde Gracie Fields, som hittede med sangen The Isle of Capri. Her har filmstjerner, ekskonger og rigmænd gennem tiden slikket sol i dunbløde liggestole, dykket mellem klipperne og boltret sig med deres elskere og elskerinder i de eksklusive butikker og Canzone del Mares elegante restaurant og natklub. Klos op ad luksussen findes mere beskedne badeanstalter for folket.

Villa Jovis og Tiberius-springet

Capris safirblå vand

På Capri er det et must at se Villa Jovis (Villa di Timberio), hvis navn er en hyldest til romernes hovedgud, Jupiter. Fra Capri by går stien op ad bjergsiden, langs kubistiske, arabisk-inspirerede huse med kridhvide mure og klassiske amforaer mellem vinhaver og myrte- og laurbærhække.

Unge piger kastes i afgrunden

På toppen troner den 300 meter høje klippe Salto di Tiberio (Tiberius-springet), hvor kejseren for morskabs skyld lod slaver og unge piger kaste i afgrunden. Her står ruinerne af det romerske fyrtårn, hvorfra man med røg- og lyssignaler holdt kontakten med fastlandet. En senere kejser, den brutale og småtbegavede Commodus, lod både sin hustru Crispina og sin søster Lucilla indespærre i tårnet. Kort efter lod Commodus søsteren myrde, mens hans hustru slap levende ud.

Villa Jovis

Hæmningsløse orgier

Ad en trappe når man til ruinerne af Villa Jovis, Tiberius' yndlingspalads i fire etager og med 300 værelser udstyret med den mest overdådige luksus, romerne kunne frembringe. I disse rammer foregik de mest utrolige udskejelser. Ifølge den romerske historieskriver Suetonius havde Tiberius for vane at lade snesevis af slaver og slavinder afholde orgier for øjnene af sig, mens han selv blev betjent af smukke unge kvinder og mænd og sippede dejlig Capri-vin. De slaver, der ikke havde behaget Tiberius' lyster, blev smidt i afgrunden. I dag kan man nøjes med at nyde den pragtfulde udsigt over Capri og Middelhavets safirblå vand. Book billetter på forhånd og få en digital audio guide >

Den Blå Grotte

Den Blå Grotte

Når vejret viser sig fra sin allerfineste side, napper man sejlturen til Grotta Azzurra, Den Blå Grotte, som ligger på Capris nordvestlige kyst og er en exceptionel oplevelse. Man kan også køre i taxi, men man ser mere fra en af turbådene fra Marina Grande. På den korte sejltur til Den Blå Grotte passerer man først badestranden Bagni di Tiberio med ruiner af kejserpaladset Palazzo del Mare, der var lige så stort som Villa Jovis med både amfiteater og swimmingpool. Det siges, at Den Blå Grotte blev opdaget i 1822 af en fisker ved navn Angelo Ferraro, men det er noget sludder. Capri har været beboet i tusinder af år, og allerede romerne kendte grotten. Man kan dog kun se den i godt vejr, for indgangen er blot 1,30 meter høj, og der skal ikke meget bølgegang til, før de små både ikke kan sejle ind.

Funkler som tusinde diamanter

Indenfor mødes man af et fascinerende syn: Hele grotten er fyldt med et magisk, blåt lys, som skyldes, at sollyset udefra skinner ind gennem en åbning under vandoverfladen og kastes rundt på vægge og lofter. Faktisk anede du ikke, at der fandtes så mange blå nuancer som i denne drømmeverden, der hverken er jordisk eller underjordisk. Prøv at plaske med hånden i vandet og se vandsprøjtet funkle som tusinde diamanter, mens bådens køl lyser som sølv i det transparente vand. Book turen på forhånd inklusive digital lydguide >

Nup også gerne en sejltur hele øen rundt og se alle Capris andre grotter, som f.eks. Grotta Verde på sydkysten, og de lodrette klippevægge, der falder lige ned i havet – se mere her >

Anàcapri og Axel Munthes paradis

Anàcapri

Anà er græsk og betyder ovenfor, og den lille stad Anàcapri ligger netop oven for Capri by. Den er ikke så elegant som sin storebroder, men mere rolig – selvom masseturismen har gjort ro til et relativt begreb. I modsætning til Capri ligger Anàcapri på et fladt plateau 286 meter over havet og er om sommeren herligt sval. Vejen til Anàcapri er fire kilometer lang og flere steder udhugget i selve bjergsiden. Heroppe ligger resterne af de fæstninger fra middelalderen, som skulle beskytte øen mod de vilde arabiske pirater, samt Capris næststørste turistattraktion, den svenske læge og forfatter Axel Munthes villa San Michele.

San Michele er et lille paradis, og her dyrkede den livstrætte Munthe sine videnskabelige interesser og blev opmuntret af sine kunstnervenner, bl.a. danske P. S. Krøyer og hans hustru Marie. Krøyer elskede solens reflekser på Capris hvide mure, og her malede han flere af sine mesterværker. Munthe testamenterede villaen og den fortryllende have til den svenske stat, og i dag er stedet museum og refugium for unge svenske kunstnere og videnskabsmænd. Fra havens lange, hvide balustrader kan man se Middelhavets farver skifte fra safirblå til turkisgrøn og på trods af højden tydeligt skelne havbunden gennem det glasklare vand.

Monte Solaros svimlende udsigter

Kejserligt vejr over Monte Solaro

Fra Anàcapri går svævebanen helt op til Capris højeste punkt, Monte Solaro, 589 meter over havets overflade. Rejsen gennem luften føles som en sejltur, og undervejs åbenbares alle øens dejligheder én for én dybt nede. I klart vejr er panoramaudsigten så svimlende og den svalende vind fra Middelhavet så behagelig, at man har lyst til at blive der resten af livet. Men man kan nøjes med at slå et par timer ihjel i Monte Solaros barer, inden mørket falder på, og restauranterne og natklubberne nede i byen lokker med seafood, kolde drinks og smil hele natten.

Se endnu flere utrolige udsigter på Amalfikysten >

Jetset-ferie i Capri-sandaler

Sandaler fra Canfora

Engang tilhørte Capri de romerske kejsere, men i de sidste 70 år har den været jetsettets foretrukne italienske ferieø. Det ses på priserne. Både i Capri by og i Anàcapri ligger designerbutikkerne tæt, med eksklusiv mode, juveler og de skønne Capri-sandaler, som håndsyes til hver enkelt kunde. Ingrid Bergman, Jacqueline Kennedy, Sophia Loren, Naomi Campbell og Michelle Obama har tigget deres mænd for at få et par håndsyede Capri-sandaler – se www.canfora.com.

Hoteller og restauranter er dyre, men lidt billigere i Anacapri. Den bedste måde at få et billigt hotel er at bestille hjemmefra og undgå højsæsonen. Hvis du alligevel vælger juli, august eller påsken, skal du booke to-tre måneder i forvejen.

Krydstogter: En af de dejligste oplevelser er et krydstogt rundt om Capri med sightseeing fra søsiden, besøg i grotterne osv. Billetten kan købes her. Man kan også vælge den lidt længere luksusudgave med forfriskninger og mulighed for badning undervejs – se mere her >

Turen går til Capri

  • Region: Campania >
  • Beliggenhed: Syditalien
  • Klima: subtropisk
  • Areal: Capri omfatter 10,5 km²
  • Indbyggere: 13.000
  • Byer m/indbyggertal: Capri 7.000, Anàcapri 6.000
  • Lufthavn: Aeroporto Internazionale di Napoli
  • Flyvetid: København-Napoli 2 timer 45 minutter (direkte med SAS)
  • Sejltider (med flyvebåd): Napoli-Capri 40 minutter, Sorrento-Capri 20 minutter
  • Dansk konsul: Erik Klingenberg, Piazzale Stazione Marittima, Napoli, tlf. 081 551 22 11, consulate@klingenberg.it
  • Apotek: Via Roma 24, Capri by
  • Hospital: Via Torina 4, Capri by
  • Engelsktalende læge: Luigi Improta, Via B. Cairoli 75, Napoli, tlf. 081 45 93 11
  • Engelsktalende tandlæge: Francesco Olivieri, Via G. Carducci 6, Napoli, tlf. 081 245 70 03

Capri er fuld af klippestier og trapper, så hvis du ikke napper et par Canfora, bør du medbringe flade sandaler. Om sommeren har man også brug for badetøj, sommerkjoler, lyse skjorter, hørbukser og en let sommerblazer. Forår og efterår bliver du glad for en bluse til de kølige aftener.

Strandene på Capri er små og intime og består mest af rullesten – så husk klipklapperne. Desuden kan man mange steder bade direkte fra klipperne, men det kræver, at man er en god svømmer. Der er derimod børnevenlige strande ved Marina Grande, Marina Piccola og Bagni di Tiberio, som kan hurtigt kan nås i taxi eller til fods.

Gastronomien minder om Napolis, men Capri har sin helt egen rød- og hvidvin, af hvilke den hvide er den bedste i hele Syditalien. Navnet er Lagrime di Timberio (Tiberius' tårer). Nyd den til en friskfanget hummer eller languster – et måltid, der er en kejser værdig. Andre specialiteter er ravioli caprese med ricotta- og pecorino-ost samt insalata caprese med mozzarella og nyplukkede tomater.

Bryllupper: Capri er en meget romantisk ø, og mange turister bliver akut giftelystne. I de katolske kirker skal både brud og gom være katolikker, men Capris anglikanske kirke vier gerne protestanter. Desuden er der mulighed for et borgerligt bryllup.

Vejret og klimaet på Capri

Vejret og klimaet på Capri er lige så kejserligt, som vandet er safirblåt. Antallet af solskinstimer er meget højt, og i juni, juli, august og september sørger de svalende middelhavsbriser for, at vejret er langt mindre trykkende end på fastlandet.

CAPRI Vejret i den kommende uge

Faktisk har Capri siden oldtiden har været kendt for sit sunde og milde klima, som gør den skønne syditalienske sommer til en eksklusiv nydelse. Det betyder desværre også, at øen især i juli og august er helt overrendt med 20.000 turister om dagen. De bedste årstider at besøge Capri er faktisk vinteren og foråret. Selv i januar og februar er vejret forårsagtigt med temperaturer op til 13-14 grader. Marts og april lokker med op til 18-19 – Capri er ideel til påskeferie – mens maj brager løs med fine 25 grader. Juni, juli og august holder sig som regel konstant på godt 30 grader, og september og oktober byder stadig på kejserligt vejr, badeferie i safirblåt vand og 21-27 grader. Ovenfor ser du vejrudsigten for Capri for den næste uge.

Sådan rejser du til Capri

Den nemmeste måde at rejse til Capri er at flyve til Napoli og derfra sejle med flyvebåden (vaporetto) eller færgen (traghetto) – enten fra selve Napoli eller fra Sorrento. Flyvebådene tager 40 minutter fra Napoli og 20 minutter fra Sorrento – færgerne det dobbelte. En så smuk sejlturs værdi skal dog ikke måles i hastighed, og sejladsen på Napolibugtens safirblå vand er én af de skønneste i verden. Hvis tiden tillader det, er det bedst at opleve Capri over flere dages ferie, og ikke bare på en af de korte dagture fra Sorrento. Turister må kun medbringe bil fra november til marts – og der er i øvrigt ikke brug for den på Capri.

Skræddersyede heldagsture

Det mest bekvemme rejsemåde er dog at booke plads på et skræddersyet krydstogt fra enten Napoli (kan bestilles her) eller Sorrento (bestilles her) med sightseeing osv. langs kysten.